„Големите американски хореографи“

отново в България

След два изключително силни сезона на Американски балет за България, които представиха творчеството на феноменалния хореограф на XX век – Джордж Баланчин, сдружение Cultural Bridges подготвя нова среща на българската публика със световното танцово изкуство.

Програмата на предстоящото трето издание е още по-амбициозна и добавя към името на Баланчин още две големи фигури – Джером Робинс и Уилям Форсайт. Цикълът е озаглавен „Големите американски хореографи“ и включва общо четири балета.

В духа на обогатяване на балетната традиция на България чрез пряк досег със съвременните тенденции, всички спектакли ще бъдат поставени с балетисти от трупата на Софийска опера и балет.

По покана на Cultural Bridges през април 2013 за първи път в България ще гостува и една от знаковите американски трупи за модерен танц – Ailey II, създадена от афроамериканската легенда Алвин Ейли.

Ailey II – Национален дворец на културата на 24, 25 април 2013

Алвин Ейли (1931 – 1989) е афроамерикански хореограф и активист, чийто спектакъл  “Revelations” е може би най-популярният и най-често поставян модерен танц в света. Ейли основава своя Alvin Ailey Dance Theater през 1958 г. и смесва техниката на класическия балет с експресивността на модерните танцови стилове и театралния жанр. Гордее се както с мултиетническата принадлежност на своите танцьори, така и с разнообразието на професионалния им опит – от класически балет, през модерен танц, до джаз и хип-хоп.

Творенията му са динамични, дръзки, тъжни или жизнерадостни, но всички говорят на универсалния език на сърцето, който докосва публиката без значение от географски граници, възраст или цвят на кожата.

Трупата Ailey II е създадена през 1974 г. и съчетава духа и енергията на най-добрите млади танцьори със свежия поглед на най-забележителните изгряващи хореографи.

Големите американски хореографи

Джордж Баланчин – Уилям Форсайт – Джером Робинс

Софийска опера и балет на 19, 20, 21, 27, 28 април 2013

Още два емблематични балета на Баланчин. Благодарение на безупречната постановка и изпълнение на балетистите от Софийска опера и балет в предходните издания на цикъла, Cultural Bridges получи правата за още две творби на Баланчин. В третия сезон на Американски балет за България ще видим виртуозното “Tchaikovsky Pas de Deux” и “Concerto Barocco” – един от трите балета, изпълнени в историческото първо представление на New York City Ballet на Баланчин.

Джером Робинс: Хореограф и режисьор, известен най-вече с постановките си на Бродуей. Работата му повлиява тенденциите във всички сценични изкуства – от класическия балет до съвременния мюзикъл – и му донася пет награди Тони и два Оскара. Както самият Баланчин казва, „Робинс е големият американски хореограф!“ На сцената на Софийска опера и балет ще видим неговия комичен и любим на всички поколения спектакъл “The Concert”, по музика на Шопен.

Източник: http://www.az-jenata.bg

чрез http://www.bgdancer.info

Реклама

Posted on януари 30, 2013, in Актуално, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: